Waarom een gezinscoach?
Wat is het Doel van een gezinscoach?
Een gezinscoach is opgeleid voor o.a. het ondersteunen van gezinnen met problemen, maar ook bij niet directe problemen kan een gezinscoach bijdragen aan een betere sfeer en/ of communicatie onderling.
Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat ouders geen grip meer hebben op hun kinderen. Dit kan leiden tot allerlei problemen zoals bijvoorbeeld ruzies/ verslaving of afgesloten gedrag. De achterliggende oorzaken dienen boven tafel te komen om bepaalde patronen en gedrag te doorbreken.
De hulp van een gezinscoach is zeer uiteenlopend, maar heeft altijd als doel om jou en je gezin prettig en liefdevol te laten functioneren. Een coach praat met zowel de ouders als de kinderen, maar de focus ligt op jou als ouder. Een belangrijke voorwaarde hierbij is dat je als ouder in de spiegel durft te kijken. Kinderen spiegelen vaak onbewuste patronen met hun gedrag.
De coach ondersteunt en adviseert bij opvoedingsvragen en eventuele problemen zodat de ouders vanuit eigen kracht en verantwoordelijkheid er kunnen zijn. Hoofddoel ; jij / jullie als ouder(s) in je kracht/ plezier en liefde, waardoor er rust en veiligheid ontstaat bij de kinderen.
Vaak worden coaches ingezet bij samengestelde gezinnen in verband met de grote veranderingen die daar hebben plaats gevonden.
Gezinscoach, de ultieme hulpverlener
Als hulpverlener staat een gezinscoach gezinnen met een hulpvraag of problemen bij. Dit doet zij o.a. door de situatie helder te analyseren en van daaruit de benodigde begeleiding te bieden.
Ook bij individuele problemen van gezinsleden kan tussenkomst van een coach uitkomst bieden. Immers, een gezin bestaat uit meerdere individuen waarbij de beleving en gevoelswereld van een ieder van belang is.
Een gezinscoach heeft altijd een luisterend oor, oordeelt niet, geeft advies, spiegelt en werkt met jou mee aan het verbeteren van de situatie.
De relatie tussen de ouders kan worden gezien als basis van het gezin, in een gezinstraject zal deze dus ook een wezenlijk onderdeel zijn. Relatie- coaching is ook mogelijk. Ook in het geval van uit elkaar gaan kan er hulp worden geboden.
Wanneer helpt een gezinscoach?
Bij de volgende voorbeelden zou je een Coach moeten/kunnen inschakelen:
- Als je kind de baas in huis speelt
- Geen overzicht meer omdat er veel heftige dingen zijn gebeurt.
- Wanneer je zelf even door de bomen het bos niet meer ziet.
- Je alleen bent komen te staan met de kinderen.
- Als alles je teveel is geworden en je vragen niet beantwoord worden.
- Het niet meewerken ( of tegenwerken) van bepaalde instanties zodat je problemen krijgt.
- Wanneer paniekerig wordt omdat je denkt dat het zo echt niet langer meer kan
- Als je ondersteuning wil bij een (liefdevol) proces van uit elkaar gaan/ scheiden. Immers jullie blijven samen de ouders en ieder kind verdiend een liefdevolle / respectvolle verbinding en goede communicatie onderling.
Klik op mijn logo voor meer informatie over YourVibe.