10 tips om Burn-out klachten te voorkomen

10 tips burn-out klachten YourVibe.nl

Wist je dat, ongeveer 17% van de Nederlanders burn-out klachten heeft?

Ze hebben dan langdurig last van vermoeidheid, prikkelbaarheid en spanning. Vaak in combinatie met slecht slapen, moeheid, piekeren, concentratieproblemen, vergeetachtigheid en een opgejaagd gevoel.

Bij het ontstaan van burn-out klachten en overspannenheid spelen verschillende dingen een rol. Vaak ligt de oorzaak bij een opstapeling van stress, op verschillende fronten. Toch hoeft het niet zover te komen. Met deze blog weet je waar je op moet letten om een burn-out te voorkomen.

Onderstaande punten zijn niet nieuw, maar het vraagt wel iets van jezelf om dit daadwerkelijk toe te passen in je leven.

  1. Ontspan

Als je lichaam ‘time-out’ tegen je schreeuwt, neem je hoogstwaarschijnlijk te veel hooi op je vork en is het tijd om gas terug te nemen. Plan regelmatig rustmomenten in, een moment vrij voor jezelf om even helemaal niets te doen. Ook een ontspannende activiteit kan je helpen tot rust te komen. Ontdek waar jouw lichaam het meeste behoefte aan heeft en voorkom dat de spanning te hoog oploopt. De manier waarop je het beste ontspant, is voor iedereen anders.

  1. Zorg voor je lichaam: eet gezond

Klinkt je dit als cliché in de oren? Dat kan, maar een goede balans van lichaam en geest begint nu eenmaal nog altijd bij gevarieerde en volwaardige voeding. Schrap suiker en alcohol zoveel mogelijk van je boodschappenlijstje en verrijk je voedingspatroon met voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine B en C. Deze geven je meer energie. Ongezonde eetgewoonten kunnen er juist voor zorgen dat je teveel pieken en dalen in je energie ervaart. Van suiker is bekend dat dit voor een dip kan zorgen en alcohol beïnvloedt je slaap. Wil je dus meer energie, dan zijn er allerlei goede aanvullingen en voldoende water drinken blijft van belang.

Wil je fysiek meer in balans komen? Neem contact op met Marjolijn

 

Zij is partner geworden bij een bijzonder gezondheidsbedrijf die werkt met ‘’Meten is weten’ . Op jouw unieke lichaam krijg je een testuitslag en de juiste aanvullende producten waardoor je weer in balans komt!

  1. Bewegen

Beweging vormt ook een belangrijk stukje in de puzzel. Maak het bewegen een natuurlijk en moeiteloos onderdeel van je leven. Denk daarbij aan opstaan en rondlopen als je telefoneert, de trap nemen, vaker de fiets pakken én samen met een goede vriend of vriendin een leuke activiteit te doen waarbij je niet stil hoeft te zitten. Zorg ervoor dat wat je doet ook vol te houden is en je een bepaalde routine opbouwt zodat je het op den duur zonder nadenken kunt blijven doen. Sport zorgt ook voor afleiding en brengt je tot rust.

  1. Bewaak je grenzen

Het is goed om grenzen te hebben en deze naar de buitenwereld kenbaar te maken, zodat mensen rekening houden met je. Luister goed naar je lichaam, vaak geeft die ook signalen wanneer je teveel van jezelf vraagt. Durf ook ‘nee’ te zeggen als het je teveel wordt.

  1. Maak keuzes

Gebrek aan energie en emotionele uitputting vertaalt zich op den duur in een burn-out. Als je meer doet dan je aankunt, breekt je dit na een tijd gewoon op. Maak daarom in eerste instantie altijd keuzes: je hebt maar twee handen en je kunt niet alles tegelijk. Sommige activiteiten onttrekken enorm veel energie, andere geven die juist.

  1. Een goed gesprek doet wonderen

Praat met iemand over je stress en problemen en je zult zien dat er al een grote last van je schouders afvalt. Door over je situatie te spreken, heb je er ook meer vat op. Je merkt sneller wat er aan de hand is en wat je er eventueel aan kunt doen. Alles opkroppen kan ervoor zorgen dat je emoties zich opstapelen en dat je zelf uiteindelijk overloopt.

  1. Vraag om hulp

Hulp vragen wordt vaak gezien als een teken van zwakte, maar is het niet. Je hebt elkaar nodig om verder te komen in het leven.

  1. Zorg voor direct contact: communiceer ook eens offline

Aan digitaal contact tegenwoordig geen gebrek, sommigen hebben in de lunchpauze zelfs vaker een smartphone in de hand dan een vork of een lepel. Toch is sociaal contact en een goed gesprek onvervangbaar. Het is dus belangrijk om daar genoeg tijd voor te maken.

  1. Geniet van de kleine dingen

Als je in een stressvolle situatie zit, kun je moeilijk met aandacht in het moment zijn. Echt kunnen genieten vraagt dat je mooie dingen en mensen om je heen op waarde kunt schatten. Als je je laat leiden door allerlei (negatieve) gedachten, wordt dit heel lastig.

  1. Probeer eens iets nieuws

Stap eens uit je comfortzone. Juist nieuwe ervaringen kunnen je een ander perspectief geven en je burn-out klachten voorkomen.

Klik op mijn logo voor meer informatie over YourVibe.

YourVibe coaching privacy policy